odpowiedz na pytanie
-
Windows Vista - polecacie?
Poradźcie proszę czy kupować już komputer z Windows Vista czy może poczekać jeszcze, do momemntu gdy ten produkt będzie w 100% pewny....słyszałam, że ciągle wielu użytkowników ma z nim problemy....
pozostałe odpowiedzi
-
kkk555,
Ja mogę z ręką na sercu polecić Vistę. Używam obecnie 3 wersji na 3 różnych komputerach - Business 32 (english), Business 64 (Polska) i Home Premium na laptopie (Polska). System na sensownym sprzęcie działa bardzo fajnie, problemy z aplikacjami można by policzyć na palcach jednej ręki. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony 64 bitową odmianą Visty - naprawdę jest świetna.
Jako że licencja z Visty Business pozwala na instalację Windows XP Pro - mam też to na jednym komputerze ale praktycznie tego systemu nie używam bo i po co.
Na laptopie głównym czynnikiem zwalniającym jego pracę (moim zdaniem) był Norton Internet Security (preinstalowany) - po jego odinstalowaniu laptop zaczął chodzić bardzo wyraźnie szybciej. -
Drogii
kkk555 wymień proszę co Ci tak uprzykrza życie w Viscie.
Ale odpowiadając zastanów się 3x czy to nie jest przypadkiem winna jakiegoś innego czynnika - np. sterowników, słabego systemu.
W gwoli wyjaśnienia nie jestem zwolennikiem Windowsa, ale jestem trzeżwo patrzącym userem, który potrafi ocenić swoje potrzeby.
Powiem Ci dlaczego rozdawane są darmowe downgrade - dlatego ze ludzie są zbyt leniwi, trudno jest im coś zmienić w swoich przyzwyczajeniach, to jest powód dla którego nadal mało kto decyduje się na Linuxa lub MacOS mimo, że te wielokrotnie pokazują, że są lepsze.
Miejmy nadzieję, że Windows 7 spełni oczekiwania tych, którzy nie chcą się przestawić.
Pozdr. -
czy ktoś kto używa Visty może z ręką na sercu powiedzieć, że jest ok? i że nie mał z nim problemów?
bo ja takiej osoby nie znam.
musze na tym systemie pracować i powiem, że kiedyś (dokładnie w drugim tygodniu pracy) już prawie wywaliłem kompa przez okno...a teraz sie przyzwyczaiłem...ale to nie znaczy, ze jest ok...
zresztą gdyby tak było, to czemy microsoft rozdaje na lewo i prawo DARMOWE downgrat'y do tego ich cudownego dziecka?????? -
TAK, decyzja jest prosta.
> Wiktor Hubar powiedział:
> przeniosl z poloneza na mercedsa....:-)
Tak właśnie jest. Vista pracuje znacznie wydajniej niż poprzednie systemy spod znaku Microsoft.
Jeśli użytkujesz komputer do takich domowych zastosowań, to nawet nie odczujesz roznicy.
Jeśli korzystasz z profesjonalnych narzędzi, to zyskasz jeszcze więcej, bo aplikacje będą pracować jeszcze efektywniej.
Odradzam kupować Windows Vista HomeBasic - tą wersje należy zniszczyć, do niczego się nie nadaje! :) Polecam natomiast HomePremium dla zastosowań domowych i dla średnio zaawansowanych userów. Ja korzystam na notebooku z HomePremium i mi wystarcza w zupełności. Na stacjonarnym mam natomiast Vistę Utlimate i jestem zachwycony mnogością funkcji. Przy czym zaznaczam, że większości użytkowników te funkcje nie są w ogóle potrzebne.
Ale najważniejszym czynnikiem jest komputer. Jeśli komputer kupisz za słaby dla Visty, to nie będziesz miała przyjemności z korzystania z tego systemu.
Minimalne wymagania 1Gb RAMu (najlepiej juz 2Gb, to w tej chwili standard) i jakiś porządny Core2Duo (najlepiej ok. 2.0Ghz).
Pozdrawiam -
ja tez duzo "zlego" slyszalem o Viscie...kupilem laptopa z Vista i roznica taka jak bym sie przeniosl z poloneza na mercedsa....:-)
wiec warto! -
Jeśli kupujesz nowy komputer z systemem Windows Vista nie należy spodziewać się wielu problemów (warto sprawdzić ewentualnie kwestie kompatybilności posiadanych wersji oprogramowania).
Sam mam 3 komputery z Windows Vista i nie narzekam.